Blog

Cultura alunului


Arborele de alun are un comportament caracteristic de tufa, cu radacina foarte extinsa și cu o adâncime care variază în funcție de caracteristica solului.

Coaja alunului este netedă și subțire, frunzele sunt ovale cu margini zimțate. Pe aceeași plantă sunt prezente florile masculine(producatoare de polen), si florile feminine care sunt recunoscute dupa ,,motul rosu,,. Polenizarea alunului este facuta cu ajutorul vântului.

Fructul este sferoidal, crește într-un grup de 3-4 unități, este caracterizat dintr-o coajă subțire, dar dură, verde deschis care, maturând, se întunecă până când ajunge la culorarea tipică maro.

Alunul preferă teren în mod tendențial dizolvat, cu pH neutru (de la 5,5 la 7.2), dar se încadrează și în solurilor acide și alcaline (până la pH 8). Alunul suferă în special in soluri prea compacte, in soluri care permit stagnarea apei provocand asfixia și putregaiul radical.

O plantă de alun cultivată corect începe sa produca din anii 4 - 5, atingând producția completă după anii 8 – 9.

Cele mai bune soiuri de alun pentru o afacere profitabila

O ideie excelenta de afacere in mediul rural este cultivarea alunului, un arbore rezistent la factorii climatici, care necesita o forta de munca redusa, dar care este foarte rentabil pe plan financiar. Pentru o densitate de 820 de plante la hectar, cu irigatie la maturitate se poate obtine o productie medie de 4 tone pe hectar. Prin valorificarea productiei la un pret mediu in industrie/engross de 2,8euro/kg, se poate realiza un venit anual de circa 11 200 euro/ha. In continuare va prezentam cele mai bune si productive soiuri (Italiene) de alun ce pot aduce profituri consistente datorita calitatii fructelor, si care au o piata de desfacere foarte mare.

Soiuri de alun: Tonda Gentile Romana

Varietate de origine italiană, deosebit de răspândită în Lazio. Caracterizată de un fruct cu formă rotundă, de dimensiuni medii-mari, are o coajă subțire și are un randament excelent la decojire. După prăjire nu există o detașare completă a pielitii de pe fructe. Planta este caracterizată de o vigoarea medie. Se adapteaza foarte bine si in zone diferite de cele de origine. Planta: Mediu viguroasa cu o crestere semi-erecta și cu o capacitate puternica de drajonare, cu potențial productiv mediu-mare. Inflorire: Medie. Polinizatori recomandati Nocchione, Giffoni, Mortarella. Fruct: Marime medie, forma rotunda si culoare maro deschisa, randament la decojire 45%. Timp de coacere tardiv. Productivitate: Medie-Ridicata. Maturizare: Medie.

Soiuri de alun: Tonda Gentile delle Langhe

Varietate foarte apreciata, caracterizata printr-un fruct de formă rotundă, cu o coaja de grosime redusă, care favorizează o decojirea mecanică rapidă. Fructele de înaltă calitate sunt folosite în industria cofetăriilor pentru proprietățile sale organoleptice puternice, pentru prepararea de creme și dulciuri de calitate. Planta caracterizată printr-o vigoarea medie este potrivită pentru diferite altitudini și zone climatice, ceea ce face ca aceasta să fie potrivită pentru a fi plantată în diferite țări. Planta: Mediu viguroasa cu o crestere semi-deschisa. Fructul: Dimensiune medie, rotundă, de culoare maro deschis, randament la decojire 45%. Inflorire: Tarzie. Recomandari de polenizare Tonda Gentile Romana. Gust: Aluna în interiorul cojii este alba, cu fibre mici pe suprafață care se indeparteaza usor, gustul si aroma foarte bune. Productivitate: Medie Maturizare: Medie-Precoce. Sfarsitul lunii august

Soiuri de alun: Tonda di Giffoni

Soiul italian originar din provincia Salerno. Caracterizat de un fruct de formă rotundă, de dimensiuni medii, se adapteaza foarte bine in medii diferite. Fructul nu este deosebit de mare, dar are un randament excelent la decojire. Planta este caracterizată de o vigoarea medie și o productivitate ridicată. Planta: Mediu viguroasa cu o crestere semi-erecta. Inflorire: Medie. Polinizatori recomandati Tonda Gentile Romana, Mortarella. Fruct: Marime medie, rotund si de culoare maro, randament la decojire 46%. Gust: Aluna in interiorul coajei de culoare alba, rotunda si cu putine fibre la suprafata care se indeparteaza foarte usor, gust si aroma foarte bune. Productivitate: Ridicata Maturizare: Medie.Inceputul lunii septembrie

Soiuri de alun: Nocchione

Varietate italiana răspândita în Lazio. Caracterizată de un fruct mediu și o coajă groasă. După prăjire avem o desprindere mare a pielitii de fructe. Arborele se caracterizează printr-o bună vigoarea și o productivitate ridicata. Planta: Este caracterizată printr-o vigoarea medie-mare. Inflorire: Medie. Polinizatori Tonda Gentile Romana si Giffoni. Fruct: Mărime medie, rotundă și ușor alungită, coajă groasă, culoare maro deschisă în dungi, randament la decojire 38%. Gust: Alune în interiorul coajei cu dimensiuni medii, cu prezență medie de fibre. Productivitate: Ridicata Maturizare: Medie.

Fertilizarea la alun

Fertilizarea este una dintre cele mai importante practici agronomice în cultivarea alunului, deoarece permite menținerea solului fertil, ajută la reducerea fenomenului de alternanță de producție și permite obținerea unor rate de producție mai mari și de bună calitate. Alegerea îngrășămintelor, a dozelor și a timpului de administrare este strict condiționată de caracteristicile solului, de starea vegetativă si de vârsta plantei. Înainte de a face o fertilizare într-o livada de alun, este esențial să faceți o analiză fizică și chimică a solului pentru a cunoaște caracteristicile și gradul de fertilitate. Putei distinge fertilizarea de creșterea, de producția, unde tipul și cantitatea de îngrășăminte care urmează să fie distribuite sunt diferite unul de celălalt. În primii ani ai livezii, în primăvară se distribuie îngrășăminte minerale pe baza de azot. Atunci când planta este în plină producție, este esențial să se asigure două fertilizări una toamna și una primăvară. În toamna, de exemplu, este preferabil să se folosească îngrășăminte mixte organice cu titluri precum 4/9/184/8/16 (cu un echilibru de azot, fosfor și potasiu schematizat cu formula 1-2-3). Primăvară pot fi folosite îngrășăminte minerale complexe cu titluri, cum ar fi 12/6 / 18-15 / 5/20 (cu un echilibru de azot, fosfor și potasiu schematizat cu formula 2-1-3). În terenuri, unde cantitatea de substană organică este în mod normal săracă, distribuția gunoiului de grajd sau a oricărui compost este deosebit de importantă. De asemenea, este importanta includerea microelementelor, cum ar fi magneziu, bor și zinc, eseniale pentru a îmbunătăți stabilirea fructelor și, prin urmare, producerea de alune.

Articol : Cosmin Darie
Simplu Media - Realizare site-uri de prezentare